Tietoinen läsnäolo

Tietoinen läsnäolo (mindfulness) on kykyä olla läsnä hetkessä. Siinä keskitytään ja havainnoidaan nykyhetkeä tuomitsematta, suodattamatta tai yrittämättä muuttaa sitä millään tavoin. Kun olemme tietoisesti läsnä, voimme havainnoida sisäistä maailmaamme (kuten ajatuksiamme, tunteitamme ja kehon tuntemuksia) tai ulkoista maailmaamme.

Tietoisen läsnäolon harjoittelu vaikuttaa hyvinvointiimme monella tapaa. Näiden terveysvaikutusten saavuttaminen vaatii säännöllistä harjoittelua, mutta jo lyhyet hetket auttavat.

Mindfulness voi olla hyödyksi monella tapaa, kun hoidetaan POTSia tai muita toiminnallisia oireita. Mindfulness voi muun muassa:

  • Auttaa huomaamaan ajatuksia, tunteita ja eri tuntemuksia kehossa. Sillä tavoin huomio kiinnittyy myös muuhun kuin hankaliin oireisiin ja huomaa, että samanaikaisesti, kun on vaikeita oireita, tapahtuu muutakin.
  • Auttaa tiedostamaan kuinka tunteet, ajatukset ja kehon tuntemukset ohjaa käyttäytymistämme. Kun tästä on tietoinen, on mahdollista muuttaa käyttäytymistä, niin että se parhaiten tukee omaa hyvinvointia.
  • Auttaa keskittymään nykyhetkeen, omaan toimintaan ja sellaiseen, johon voi vaikuttaa.
  • Jos uskaltaa ja pystyy pysähtymään ja kohtaamaan omat vaikeat tunteensa ja kokemuksensa sen sijaan, että välttelee niitä, ne muuttuvat vähemmän uhkaaviksi.
  • Lisätä hyväksyvää suhtautumista itseensä ja kokemaansa.
  • Rauhoittaa kehoa ja mieltä.

Tietoista läsnäoloa voi harjoitella sekä tekemällä arkipäiväisiä asioita tietoisemmin että tekemällä tiettyjä mindfulnessharjoitteita. Tietoista läsnäoloa voi harjoitella esimerkiksi seuraavin tavoin:

  • Syödessä: tunnustella miltä ruoka tuntuu ja maistuu suussa.
  • Suihkussa tai kun sataa: aktiivisesti tuntea miltä vesi tuntuu iholla.
  • Kävellessä: tunnustella miltä keho tuntuu, kun se liikkuu, tai miltä tuntuu, kun jalka koskettaa maata.
  • Metsässä: huomata mitä tuoksuja tuntee ja mitä värejä näkee. Tuntuuko tuuli tai aurinko iholla? Tai omat vaatteet? Mitä ääniä kuuluu?

Lue lisää ja kuuntele mindfulnessharjoitteita täältä:

Lähde: Jill & Mike Brook, doodlethru.com

Lähteet

HUS Toiminnallisten häiriöiden poliklinikka (u.å). Kuntoutuminen toiminnallisista häiriöistä -digihoitopolku. Luettu: 1.5.2023

Kozlowska Kasia, Scher Stephen & Helgeland Helene (2020). Functional Somatic Symptoms in Children and Adolescents- A Stress-System Approach to Assessment and Treatment. Palgrave MacMillan. Luettavissa: https://library.oapen.org/bitstream/id/a931bc1e-f68b-4658-b6a6-7c23698a5e56/2020_Book_FunctionalSomaticSymptomsInChi.pdf. Luettu: 15.4.2023

Mielenterveystalo.fi (u.å.) Pitkittyneiden kehon oireiden omahoito-ohjelma. Luettavissa: https://www.mielenterveystalo.fi/fi/omahoito/pitkittyneiden-kehon-oireiden-omahoito-ohjelma  Luettu: 10.1.2024

Rich Emily (2022). Lifestyle strategies and coping skills in Dysautonomia. [muntl.] Föreläsning: 16.7.2022.