Lyhyesti perustietoa hermostosta
Hermosto koostuu aivoista, selkäytimestä ja hermoista. Hermosto voidaan jakaa kahteen osaan:
- Keskushermosto, eli aivot ja selkäydin
- Vastaanottaa, vaimentaa ja vahvistaa kehosta tulevia ja sinne meneviä viestejä.
- Säätelee kehon elintoimintoja ja fysiologisia reaktioita
- Ohjaa käyttäytymistämme
- Ääreishermosto
- Vie viestejä keskushermostosta eri elimiin
- Vie informaatiota muusta kehosta keskushermostoon
Hermosto voidaan toiminnan perusteella jakaa kahteen osaan:
Somaattinen hermosto
- Koostuu hermoista, jotka voivat ohjata kehon tahdonalaisia lihaksia. Voimme esimerkiksi liikuttaa ala- ja yläraajoja somaattisen hermoston avulla. Tänne kuuluvat myös hermot, jotka välittävät aistiärsykkeitä.
Autonominen hermosto
- Koostuu hermoista, jotka ohjaavat kehon tahdosta riippumattomia toimintoja. Ohjaa esimerkiksi sydäntä, hengitystä, ruoansulatusta, verenpainetta ja immunologisia vasteita.
Autonominen hermosto jaetaan edelleen:
- Sympaattiseen hermostoon, joka aktivoi kehoa
- Parasympaattiseen hermostoon, joka rauhoittaa kehoa
Kun keho on terve ja tasapainossa sympaattinen ja parasympaattinen hermosto tasapainottavat toisiaan.
Aivot ovat kuin johtokeskus, joka ohjaa kaikkia elimiä ja toimintoja ja samanaikaisesti vastaanottaa erinäisiä signaaleja sekä kehosta että ympäristöstä. Suurimmasta osasta kaikesta informaatiosta, joka välittyy aivojen ja kehon välillä emme ole tietoisia. Aivot tulkitsevat saamansa informaation ja ratkaisevat mikä siitä on tärkeää selviytymiselle ja mihin niiden tulisi reagoida.
Informaation käsittelyn on oltava tehokasta ja nopeaa, jotta pystymme tarvittaessa reagoimaan nopeasti vaarallisiin tilanteisiin. Voidaan sanoa, että aivoilla on “suodatin”, joka suodattaa pois kaikki merkityksettömät signaalit.
Jos keskushermosto saa toistuvasti uhkaavia viestejä ääreishermostosta, se alkaa herkistyä niille. Aivot tulkitsevat kehon sisältä tai aistien välityksellä ulkoa tulevat ärsykkeet yksilön kannalta uhkaaviksi. Keskushermosto voi alkaa reagoimaan tarpeellista vahvemmin esimerkiksi kipuun, tuoksuihin, valoon, ääniin, pystyyn nousemiseen, tiettyyn paikkaan tai tiettyyn toimintaan.
Jos keskushermosto esimerkiksi saa toistuvasti kipuärsykkeitä, se tulkitsee ne merkiksi mahdollisesta uhkaavasta kudostuhosta. Tästä syystä keskushermosto suuntaa lisää voimavaroja näiden viestien nopeaan havaitsemiseen, jotta vahinkoa voitaisiin mahdollisimman tehokkaasti ehkäistä.
- Keskushermosto tarkkailee jatkuvasti ääreishermostoa juuri kyseisen ärsykkeen varalta.
- Mikäli ärsyke havaitaan, keskushermosto reagoi siihen automaattisesti, nopeasti ja voimakkaasti.
- Ylläpitääkseen valppauttaan ja ollakseen valmiina toimimaan, keskushermosto aktivoi sympaattista hermostoa.
Korkean valmiustilan seurauksena voi käydä niin, että ärsykkeitä havaitaan paljon enemmän tai voimakkaampina kuin on tarpeellista. Myöskin neutraalit viestit saatetaan tulkita uhkaaviksi. Esimerkiksi kosketus saatetaan aistia kipuna. Lisäksi kun voimavarat menevät uhkaavien ärsykkeiden tarkkailuun, uhan poistumisesta kertovia ärsykkeitä havaitaan vähemmän. Syntyy noidankehä missä alkuperäinen syy kipuärsykkeelle on ehkä poistunut mutta ylivirittyneisyys on jäänyt päälle.
Aina hermoston ylivirittyneisyyttä ei huomaa, sillä muutokset tapahtuvat usein vähitellen. Kun keho ja mieli ovat olleet ylivirittyneenä pidemmän aikaa, siihen olotilaan myös tottuu. Ylivirittyneisyyden merkkejä voivat olla esimerkiksi seuraavat:
- Univaikeudet
- Ruoansulatusoireet
- Vaikeudet rentoutumisessa tai rauhoittumisessa
- Levottomuus
- Lihasjännitys
- Keskittymisvaikeudet
- Stressinsietokyvyn madaltuminen

Lähteet:
Brydolf Johanna (2019). Så här fungerar nervsystemet. Luettavissa: https://www.1177.se/liv–halsa/sa-fungerar-kroppen/hjarna-ryggmarg-och-nerver/ Luettu: 20.8.2023
Kozlowska Kasia, Scher Stephen & Helgeland Helene (2020). Functional Somatic Symptoms in Children and Adolescents- A Stress-System Approach to Assessment and Treatment. Palgrave MacMillan. Luettavissa: https://library.oapen.org/bitstream/id/a931bc1e-f68b-4658-b6a6-7c23698a5e56/2020_Book_FunctionalSomaticSymptomsInChi.pdf Luettu: 15.4.2023
Mielenterveystalo.fi (u.å.) Pitkittyneiden kehon oireiden omahoito-ohjelma. Luettavissa: https://www.mielenterveystalo.fi/fi/omahoito/pitkittyneiden-kehon-oireiden-omahoito-ohjelma Luettu: 10.1.2024
The Danish Committee for Health Education (2012). Kun kroppa sanoo seis. Luettavissa: https://www.ttl.fi/file-download/download/public/869 Luettu 1.11.2023
HUS Toiminnallisten häiriöiden poliklinikka (u.å). Kuntoutuminen toiminnallisista häiriöistä -digihoitopolku. Luettu: 1.5.2023
Vataja Risto (2023). Toiminnalliset häiriöt. Luettavissa: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01346 Luettu: 10.1.2024