Diagnosointi

Avain oikeaan diagnoosiin, on potilaan yksityiskohtainen haastattelu, mutta myös fyysiset tutkimukset ovat tärkeitä. On tärkeää poissulkea muita mahdollisia syitä oireille ja tutkia riittävästi, mutta ei kumminkaan liiallisesti. Epäselvät oireet johtavat helposti tutkimuskierteeseen. Liiallinen tutkiminen eri erikoisaloilla lisää usein oireita ja turhautumista ja sekään ei ole potilaan eduksi. 

Esimerkiksi seuraavat tutkimukset voidaan tehdä kun epäillään POTSia, mutta halutaan myös poissulkea muita syitä oireilulle.

Verikokeet

Muiden oireita aiheuttavien syiden poissulkemiseksi.

EKG (sydänfilmi)

Samankaltaisia oireita aiheuttavien sydänongelmien poissulkemiseksi.

Holter (EKG:n pitkäaikaisrekisteröinti (24 h))

Lue tutkimuksesta suomeksi: https://huslab.fi/ohjekirja/1279.html

Verenpaineen pitkäaikaisrekisteröinti (24 h)

Lue tutkimuksesta suomeksi: https://huslab.fi/cgi-bin/ohjekirja/tt_show.exe?assay=3914&terms=rr

Kaikukardiografia

Sydämen ultraääni

Vuorokausivirtsan keräys

Koska POTSista kärsivillä henkilöillä usein on matalat virtsan natriumpitoisuudet.

Tilt-koe eli kallistuskoe

Tilt-kokeen suoritustavoissa voi olla pieniä variaatioita, mutta perusidea on sama. Tilt-kokeessa maataan kippipöydällä. Ensin maataan ja levätään hetki, sitten kippipöytä nostetaan ripeästi 60-70 asteen kulmaan. Verenpainetta ja sykettä voidaan mitata joko yhtäjaksoisesti tai esimerkiksi 10 minuutin levon jälkeen, heti kippipöydän noston jälkeen ja sitten vähintään 5 minuutin välein. Testi kestää korkeintaan 45 minuuttia, mutta testi lopetetaan aiemmin, jos potilaan verenpaine laskee liian matalalle tai jos kokeesta tarvittu tieto saadaan aiemmin. Potilas saa koko ajan kertoa, kuinka voi.

Ortostaattinen koe

Usein lääkärin luona tehdään joko Tilt-koe tai ortostaattinen koe. Ortostaattisen kokeen voi tehdä kotona. Kotona tehty koe ei riitä diagnoosin saamiseen, mutta tuloksesta voi kertoa lääkärilleen.

Koe on luotettavin, jos ennen koetta ja kokeen aikana välttää sellaista, joka voi lievittää omaa ortostaattista intoleranssia. Kokeen aikana ei esimerkiksi pidä käyttää kompressiovaatteita, ja runsasta juomista ja suolan saantia tulisi välttää juuri ennen koetta. Jotkut lääkkeet voivat myös vaikuttaa tulokseen.

Tarvitset:

  • Jotain, jolla mitata syke
  • Verenpainemittarin
  • Paikan, johon voit käydä makuulle
  • Seinän

Aloita ottamalla sukat ja kengät pois. Käy makuulle 5-10 minuutiksi. Älä puhu kokeen aikana. Mittaa verenpaine ja syke, kun olet maannut 5-10 minuuttia. Mittaukset voi tehdä kahdesti, ollakseen varma, että saa oikean tuloksen. 

Nouse seisomaan ja asetu seinää vasten niin, että kantapäät ovat noin 15 cm seinästä ja lapaluut koskettavat seinää. Täältä voit katsoa kuvan asennosta: https://batemanhornecenter.org/wp-content/uploads/2016/09/NASA-Lean-Test-Instructions-1.pdf.

Aloita ajanotto. Rentoudu niin paljon kuin mahdollista. Älä siirrä jalkoja äläkä vaihda painoa jalalta toiselle kokeen aikana. On olemassa hieman eri suosituksia sille, miten usein verenpaine ja syke tulisi mitata. NASA Lean Testissä verenpaine ja syke mitataan joka minuutti, kun taas siinä, jota kutsutaan Active stand testiksi, verenpaine ja syke mitataan heti pystyyn noustua, 2 minuutin, 5 minuutin ja 10 minuutin päästä.

Virallisen kokeen aikana saa, siitä huolimatta, että muuten ei pidä puhua, kertoa millaisia oireita on. Halutessaan voi kirjoittaa ylös mahdollisia oireita, joita ilmaantuu kotona. Lopeta koe, kun on kulunut 10 minuuttia, tai aikaisemmin, jos tunnet pyörtyväsi.

HUOM! Jos vaarana on, että voit todella huonosti tai jopa pyörryt kokeen aikana, on suositeltavaa, että lähellä on joku, joka voi tarvittaessa ottaa sinusta kiinni.

Lähde: Jill & Mike Brook, doodlethru.com

Lähteet:

Bateman Horne Center (2016). NASA – 10 minute Lean Test I Instructions for Providers.
Luettavissa: https://batemanhornecenter.org/wp-content/uploads/2016/09/NASA-Lean-Test-Instructions-1.pdf
Luettu: 12.12.2022.

Magnusson Peter (2021). Posturalt ortostatiskt takykardisyndrom, POTS – Internetmedicin.
Luettavissa: https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/kardiologi/posturalt-ortostatiskt-takykardisyndrom-pots/.
Luettu: 26.8.2022.

Nicholson Lorna (2021). Diagnosis.
Luettavissa: https://www.potsuk.org/about-pots/diagnosis/.
Luettu: 9.9.2022.

Vataja Risto (2023). Toiminnalliset häiriöt. Luettavissa: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01346 Luettu: 10.1.2024